Blijf up-to-date

Het corona-virus en alle maatregelen grijpen ook in op het onderwijs bij Gilde Opleidingen. De gezondheid van studenten en medewerkers staat voorop. Tegelijkertijd gaat het onderwijs door. Weten wat dat allemaal betekent? Klik hier voor vragen en antwoorden.

Vragen en antwoorden
Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Jij bent een echte techneut!

Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Kom monteren, installeren en repareren. De opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties leert jou precies hoe installaties in en rond het huis in elkaar zitten. Je leert alles over klimaatbeheersing, verwarmingssystemen, waterleidingen, gasleidingen en sanitaire installaties.

Opleiding

Werktuigkundige installaties zijn vaak complex en daardoor ook heel interessant. Je leert onderdelen inspecteren, installaties verbeteren, storingen zoeken en installaties gebruiksklaar maken. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een afzuiginstallatie of het reinigen en controleren van een waterpomp. Praktijkervaring is voor jou superbelangrijk, werktuigkundige installaties leer je niet kennen uit een boek. Met veel oefening en stages stomen we jou klaar voor het vak. Ook krijg je vakken zoals rekenen, Nederlands en Loopbaan en Burgerschap.

In de eerste 2 studiejaren volgen alle installatiestudenten niveau 3 (bol), net zoals alle studenten niveau 3 (bbl) samen les. Je maakt op school én in leerbedrijven kennis met de beroepen:

 • eerste monteur installatietechniek - woning;
 • eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installatie en
 • servicemonteur koude- en klimaatsystemen.
Je staat de eerste 2 jaar ingeschreven bij de opleiding Eerste Monteur Installatietechniek - Woning.
Na 2 jaar stroom je uit in 1 van de 3 opleidingen en volg je in het examenjaar de opleiding van je keuze. 

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

BOL:

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)

BBL:

 • diploma MBO niveau 3 Eerste monteur woning
 • diploma MBO niveau 3 Eerste monteur utiliteit
 • diploma MBO niveau 3 Eerste monteur werktuigkundige installaties

De formele duur van de opleiding is 3 jaar. Wij bieden de bbl opleiding echter alleen aan als vervolg op niveau 3 Eerste Monteur Woning, niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit of niveau 3 Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties. Met een van deze vooropleidingen kun je deze opleiding afronden in 1 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 4 (BOL en BBL)
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
 • BOL
 • BBL
insert_invitation Duur: 1 jaar (bbl, na verwante niveau 3), 2-3 jaar (bol en bbl)
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2021-2022:

Cursusgeld BBL

 • 253,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 612,-- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2021-2022:

Lesgeld BOL

 • €1.216,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €300,-. Exclusief aanschaf laptop (bol).

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Goed met cijfers
Goed met cijfers
Ruimtelijk inzicht
Ruimtelijk inzicht
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Jij werkt in een installatiebedrijf, gasservice- of onderhoudsbedrijf. Overal waar leidingen lopen waardoor water of gas en lucht stroomt, ben jij in te zetten. Daardoor kom je op veel verschillende plekken. Kantoren, ziekenhuizen, scholen, woningen: noem maar op. Je legt leidingen, installeert ketels en sluit het sanitair aan op het riool. Voor preventief onderhoud of service bij problemen zijn klanten bij jou aan het juiste adres. Als eerste monteur heb je leidinggevende kwaliteiten. Je enthousiasmeert je team, verdeelt taken en controleert het werk van jezelf en van anderen. Soms werk je in de avonden of in het weekend, bijvoorbeeld als je deel uitmaakt van een storingsdienst. Ook de administratie op orde brengen, hoort er bij.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.100,- en € 2.300,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met ons. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar info@gildeopleidingen.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

  Tijdens de vakantie zijn wij bereikbaar van 9.00 uur tot 14.30 uur

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een BOL-opleiding gaan volgen,maar de financiële situatie van jouw ouders/verzorgers is zodanig dat jij daardoor niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. De Commissie Studentenfonds kan dan uitkomst bieden.

  De Commissie Studentenfonds van Gilde Opleidingen werkt samen met de Stichting Leergeld en bekijkt of we iets kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Gilde Opleidingen stelt de benodigde boeken en andere leermiddelen ter beschikking. Samen met jou stemmen we af hoe de studieboeken of materialen/kleding aangeschaft zullen worden. Zo kunnen we samen het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.
  • Gilde Opleidingen draagt bij aan de aanschaf van een laptop, tot een maximum bedrag en indien deze verplicht is voor de opleiding.
 • Wij kunnen de factuur naar het bedrijf sturen. Vul hiervoor een betalingsverklaring in. Deze wordt standaard meegeleverd met de praktijkovereenkomst. Zorg wel dat deze vóór de start van de opleiding is ingevuld, ondertekend én opgestuurd naar debiteuren@rocgilde.nl.

 • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.