Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen

Jij brengt een
frisse wind

Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen

Een goede temperatuur is overal belangrijk. Kantoren, ziekenhuizen, scholen of supermarkten: als het er te warm of te koud is, kunnen mensen hun werk niet goed doen of komt de voedselveiligheid in gevaar. Jij leert hoe je koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen onderhoudt en storingen oplost.

Opleiding

Bij de opleiding Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen leer jij hoe je koudetechnische installaties onderhoudt en storingen oplost. Koeltechniek, jouw toekomstige werkveld, heeft 2 specialismen. De 1e is koel- en vriestechniek, die vooral gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie en productie. De 2e is comfortkoeltechniek, oftewel systemen die gebouwen kunstmatig op een prettige gevoelstemperatuur houden. Je leert wat er bij beide specialismen komt kijken en hoe de systemen werken, zodat alles de juiste temperatuur heeft als jij langs bent geweest. Omdat je als servicemonteur koude- en klimaatsystemen vaak werkt in ruimtes waar voedsel wordt verwerkt of verpakt, leer je tijdens je opleiding alle de wettelijke regels waaraan je je moet houden. Om je een goede basis te geven, krijg je ook Nederlands en rekenen.

Naast je verplichte vakken kies je zelf een aantal keuzedelen. Deze mogen aansluiten op koeltechniek, maar dat hoeft zeker niet. Kies bijvoorbeeld Duurzaamheid in het Beroep, Duits in de Beroepscontext en Engels in de Beroepscontext.

Ik schrijf me in! Ik kom meelopen

Vereiste vooropleiding

BOL:

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma beroepsopleiding (niveau 2)

BBL:

 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Woning
 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit
 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties

De formele duur van de opleiding is 3 jaar. Wij bieden de bbl-opleiding alleen aan als vervolg op niveau 3 Eerste Monteur Woning, niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit of niveau 3 Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties.Met een van deze vooropleidingen kun je deze opleiding afronden in 1 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 4
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 1 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2020-2021:

Cursusgeld BBL

 • 250,-- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 606,-- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €400,-. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar en het diploma F-gassen.

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Fit en gezond
Fit en gezond
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen werk je bij een bedrijf dat systemen op het gebied van professionele koude- en koeltechniek (denk aan een ijskast of airco) aanlegt, onderhoudt en repareert. Dat kan bij allerlei klanten, zoals kantoren, restaurants, scholen, ziekenhuizen of fabrieken. Je werkt bijna altijd op locatie en bent dus veel onderweg. Als het werk klaar is, test je of de installatie goed werkt. Eventuele problemen los je zoveel mogelijk zelfstandig op. Je kunt goed samenwerken, bent klantbewust en hebt aandacht voor kwaliteit. Dankzij jou is alles weer de optimale temperatuur!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris van €2.400,- - €2.500,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met ons. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar info@gildeopleidingen.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

  Tijdens de vakantie zijn wij bereikbaar van 9.00 uur tot 14.30 uur

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Wij kunnen de factuur naar het bedrijf sturen. Vul hiervoor een betalingsverklaring in. Deze wordt standaard meegeleverd met de praktijkovereenkomst. Zorg wel dat deze vóór de start van de opleiding is ingevuld, ondertekend én opgestuurd naar debiteuren@rocgilde.nl.

 • Schooljaar 2019-2020 gaat de nieuwe regeling ‘schoolkosten’ in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:

   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen in bruikleen.
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.