Blijf up-to-date

Het corona-virus en alle maatregelen grijpen ook in op het onderwijs bij Gilde Opleidingen. De gezondheid van studenten en medewerkers staat voorop. Tegelijkertijd gaat het onderwijs door. Weten wat dat allemaal betekent? Klik hier voor vragen en antwoorden.

Vragen en antwoorden
Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen

Jij brengt een
frisse wind

Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen

Een goede temperatuur is overal belangrijk. Kantoren, ziekenhuizen, scholen of supermarkten: als het er te warm of te koud is, kunnen mensen hun werk niet goed doen of komt de voedselveiligheid in gevaar. Jij leert hoe je koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen onderhoudt en storingen oplost.

Opleiding

Bij de opleiding Servicemonteur Koude- en Klimaatsystemen leer jij hoe je koudetechnische installaties onderhoudt en storingen oplost. Koeltechniek, jouw toekomstige werkveld, heeft 2 specialismen. De 1e is koel- en vriestechniek, die vooral gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie en productie. De 2e is comfortkoeltechniek, oftewel systemen die gebouwen kunstmatig op een prettige gevoelstemperatuur houden. Je leert wat er bij beide specialismen komt kijken en hoe de systemen werken, zodat alles de juiste temperatuur heeft als jij langs bent geweest. Omdat je als servicemonteur koude- en klimaatsystemen vaak werkt in ruimtes waar voedsel wordt verwerkt of verpakt, leer je tijdens je opleiding alle de wettelijke regels waaraan je je moet houden. Om je een goede basis te geven, krijg je ook Nederlands en rekenen.

In de eerste 2 studiejaren volgen alle installatiestudenten niveau 3 (bol), net zoals alle studenten niveau 3 (bbl) samen les. Je maakt op school én in leerbedrijven kennis met de beroepen:

 • eerste monteur installatietechniek - woning;
 • eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installatie en
 • servicemonteur koude- en klimaatsystemen.
Je staat de eerste 2 jaar ingeschreven bij de opleiding Eerste Monteur Installatietechniek - Woning.
Na 2 jaar troom je uit in 1 van de 3 opleidingen en volg je in het examenjaar de opleiding van je keuze.

Naast je verplichte vakken kies je zelf een aantal keuzedelen. Deze mogen aansluiten op koeltechniek, maar dat hoeft zeker niet. Kies bijvoorbeeld Duurzaamheid in het Beroep, Duits in de Beroepscontext en Engels in de Beroepscontext.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 4 (BOL en BBL)
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
 • BOL
 • BBL
insert_invitation Duur: 2-3 jaar (bol en bbl)
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2021-2022:

Cursusgeld BBL

 • 253,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 612,-- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2021-2022:

Lesgeld BOL

 • €1.216,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €400,-. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar en het diploma F-gassen.

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Fit en gezond
Fit en gezond
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen werk je bij een bedrijf dat systemen op het gebied van professionele koude- en koeltechniek (denk aan een ijskast of airco) aanlegt, onderhoudt en repareert. Dat kan bij allerlei klanten, zoals kantoren, restaurants, scholen, ziekenhuizen of fabrieken. Je werkt bijna altijd op locatie en bent dus veel onderweg. Als het werk klaar is, test je of de installatie goed werkt. Eventuele problemen los je zoveel mogelijk zelfstandig op. Je kunt goed samenwerken, bent klantbewust en hebt aandacht voor kwaliteit. Dankzij jou is alles weer de optimale temperatuur!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris van €2.400,- - €2.500,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Twijfel je tussen opleidingen? Geef dan tijdens je aanmelding aan dat je graag een gesprek wilt. Samen met iemand van Gilde Opleidingen bespreek je dan jouw mogelijkheden. Zo hoef je je niet voor meer opleidingen aan te melden, maar kun je meteen kiezen voor de juiste opleiding.

 • Neem contact op met de Bureau Aanmelden.

  Voor vragen over je uitschrijving kun je terecht bij de studentenadministratie op
  jouw locatie. Voor algemene informatie over studiefinanciering kijk je op de website van DUO.

 • Een bbl-opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen. De uitvoeringslocatie van de bbl-opleiding wordt later bekend gemaakt.

 • De duur van een opleiding is afhankelijk van het niveau, niet van de leerweg. Bol en bbl duren dan ook even lang.

 • De criteria zijn voor elke opleiding weer anders. We leggen op elke opleidingspagina onder het kopje Vereiste vooropleiding uit aan welke eisen je moet voldoen. Hierbij kan je denken aan de vooropleiding, een verklaring omtrent gedrag of specifieke verplichte vakken.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.