Blijf up-to-date

Het corona-virus en alle maatregelen grijpen ook in op het onderwijs bij Gilde Opleidingen. De gezondheid van studenten en medewerkers staat voorop. Tegelijkertijd gaat het onderwijs door. Weten wat dat allemaal betekent? Klik hier voor vragen en antwoorden.

Vragen en antwoorden
Technicus Engineering Installatietechniek

Jij bent een technische topper!

Technicus Engineering Installatietechniek

Installatietechniek is een breed vakgebied. Als technicus engineering ontwerp en maak je alles van een luchtfilterinstallatie voor een woning tot een afvalwaterzuivering voor een fabriek. Om je daar goed op voor te bereiden, leer je alles over de technische kanten van installaties, maar ook over materialen, plannen en teamwork.

Opleiding

Jij ziet het al helemaal voor je als iets alleen nog maar op papier staat. Dat ruimtelijke inzicht van jou gaan we tijdens deze opleiding nog verder ontwikkelen. Je leert alles over installaties in gebouwen, zoals klimaatsystemen, airco’s en luchtzuiveringsinstallaties. Hoe je ze ontwerpt en bouwt, maar ook hoe je ze installeert en onderhoudt. Daarvoor is het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat je weet hoe je bouwtekeningen leest en maakt. Als technicus engineering installatietechniek ben je ook vaak verantwoordelijk voor zaken als materiaalkosten en planning, dus ook dat komt aan bod. Ingewikkelde installaties leer je het beste kennen in de praktijk, dus je stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Nederlands en rekenen

Naast vakken als Nederlands en rekenen, volg je, zoals bij alle opleidingen, een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

BOL:

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • diploma vakopleiding (niveau 3)

BBL:

 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Woning
 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit
 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

De formele duur van de opleiding is 4 jaar. Wij bieden de bbl-opleiding alleen aan als vervolg op niveau 3 Eerste Monteur Woning, niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit of niveau 3 Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties. Met een van deze vooropleidingen kun je deze opleiding afronden in 2 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 4
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BOL
insert_invitation Duur: 4 jaar (BOL)
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2020-2021:

Lesgeld BOL

 • €1.202,--

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €350,- voor leermiddelen per leerjaar. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar.

Over jou

Creatief
Creatief
Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Kritische blik
Kritische blik
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld

De praktijk

Na de opleiding Technicus Engineering Installatietechniek ga je aan de slag in de sector werktuigkunde of installatietechniek. Jouw takenpakket is heel afwisselend. De ene dag zit je bij een klant aan tafel om een oplossing te bedenken voor een bepaald probleem, de andere dag duik je achter de tekentafel of sleutel je aan een installatie in de werkplaats. Omdat onderhoud ook vaak bij je werk hoort, kom je op veel verschillende plekken tijdens je werkweek. Je stuurt een team van monteurs en installateurs aan. Dat doe je met een strakke planning en oog voor het budget.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 1.900,- en €2.100,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met ons. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar info@gildeopleidingen.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

  Tijdens de vakantie zijn wij bereikbaar van 9.00 uur tot 14.30 uur

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Schooljaar 2019-2020 gaat de nieuwe regeling ‘schoolkosten’ in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:

   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen in bruikleen.
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.