Technicus Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Jij bent een
pietje precies!

Technicus Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Kom jij werken in de wereld van gas, water, lucht en verwarming? Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je bijvoorbeeld in een kantoorpand, ziekenhuis of school. Hier verzorg je de service en het onderhoud aan verschillende machines, installaties en apparaten. Van verwarmingen tot luchtzuiveringsinstallaties!

Opleiding

De naam verraadt het niet meteen, maar werktuigkundige installaties zijn alle installaties die te maken hebben met gas, energie, water, verwarming en lucht. Laat je onderdompelen in de wereld van luchtafzuigingen, centrale verwarmingen, afvalwaterzuiveringssystemen en nog veel meer. Je leert ze in elkaar zetten en uit elkaar halen, zodat je precies weet hoe alles werkt. Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

BOL:

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • diploma vakopleiding (niveau 3)

BBL:

 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Woning
 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit
 • diploma MBO niveau 3 Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties

De formele duur van de opleiding is 3 jaar. Wij bieden de bbl-opleiding alleen aan als vervolg op niveau 3 Eerste Monteur Woning, niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit of niveau 3 Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties. Met een van deze vooropleidingen kun je deze opleiding afronden in 2 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 4
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je 16 of 17 jaar dan betaal je geen lesgeld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2019-2020:

cursusgeld bbl

 • 243,-- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 588,-- per jaar voor niveau 3 en 4

Lesgeld bol

 • €1.168,--

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €350,- per leerjaar. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar (bol).

Over jou

Creatief
Creatief
Flexibel
Flexibel
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Technisch inzicht
Technisch inzicht
Zelfstandig
Zelfstandig

De praktijk

Je gaat aan de slag bij een installatiebedrijf. Eigenlijk ben je de hele dag op pad. Bijvoorbeeld naar de woning van een klant, een kantoorpand, ziekenhuis of school. Hier verzorg je het onderhoud aan verschillende soorten werktuigkundige machines, installaties en apparaten. Denk daarbij aan de verwarming, watertoevoer, ventilatie of gas-aansluiting. Storingen oplossen, onderhoud plannen en uitvoeren en monteurs aansturen, het komt allemaal voorbij in jouw werkweek. Ook zorg je voor het inregelen, afstellen en programmeren van de besturing of aandrijving van installaties.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen € 2.400,- - € 2.600,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

  Daarnaast zijn wij een erkende EVC-aanbieder. EVC staat voor erkennen van eerder verworven competenties. Oftewel: heb je bijvoorbeeld al werkervaring of veel geleerd op een andere opleiding of cursus? Dan toetsen we dit. Voldoe je aan bepaalde criteria, dan heb je misschien recht op een diploma of certificaten. Benieuwd of dat voor jou geldt? Neem contact op met ons EVC-punt via evc@gildeopleidingen.nl of +31 88 468 20 10.

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met ons. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar info@gildeopleidingen.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

  Tijdens de vakantie zijn wij bereikbaar van 9.00 uur tot 14.30 uur

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Wij kunnen de factuur naar het bedrijf sturen. Vul hiervoor een betalingsverklaring in. Deze wordt standaard meegeleverd met de praktijkovereenkomst. Zorg wel dat deze vóór de start van de opleiding is ingevuld, ondertekend én opgestuurd naar bureaufacturatie@rocgilde.nl.