Technicus Engineering Mechatronica

Jij bent een technisch hoogstandje

Technicus Engineering Mechatronica

Mechatronica is de verzamelnaam voor machines die vol elektronica zitten. Van slimme robotarmen in ziekenhuizen tot windmolens op zee, en van productiemachines in fabrieken tot 3D-printers. Bij de opleiding Technicus Engineering Mechatronica leer je allerlei mechatronica ontwerpen en ontwikkelen.

Opleiding

Mechatronica is een superuitdagend vakgebied. Je hebt niet alleen te maken met de ‘hardware’ van machines, maar ook met de bedrading en de software. Wij leren je alles over de technische hoogstandjes die ons leven leuker, makkelijker of veiliger maken. Je leert mechatronische producten en systemen ontwerpen, maken en onderhouden. Dat betekent niet alleen tekenen en sleutelen, maar ook software programmeren. Mechatronica is zo specialistisch dat engineers uit verschillende landen vaak samenwerken om het vakgebied verder te ontwikkelen. Veel instructies en handleidingen zijn daarom in het Engels. Na deze opleiding lees jij die moeiteloos! Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands en rekenen.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreedt juist je kennis op een heel ander gebied.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

  • diploma vmbo kader
  • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
  • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
  • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • diploma vakopleiding (niveau 3)

Over de opleiding

location_on
  • Venlo - Hagerhofweg 15
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
  • BOL
insert_invitation Duur: 4 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Lesgeld BOL

  • €1.357,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €350,- voor leermiddelen per leerjaar. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar.

Over jou

Communicatief sterk
Communicatief sterk
Creatief
Creatief
Kritische blik
Kritische blik
Probleemoplossend
Probleemoplossend
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Jij werkt in de mechatronica of werktuigbouwkunde sector. Soms werk je in opdracht van een klant aan een bijzonder ontwerp. Bijvoorbeeld aan het automatiseren en robotisering van een warehouse voor een webwinkel. Maar je kunt ook aan de slag bij een bedrijf dat apparaten zoals printers ontwikkelt. Wat voor werkgever je ook kiest: innovatie is een belangrijk onderdeel van jouw werk. Je probeert je machines, apparaten of systemen altijd net iets slimmer en beter maken dan het vorige model. Je bent goed in organiseren en plannen en weet in detail aan de klant uit te leggen wat die kan verwachten. Of je nou achter de computer zit of ‘jouw’ installatie onderhoudt op locatie bij de klant: je werk is afwisselend en dat maakt het ook zo leuk. Geen dag is hetzelfde!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.100,- en € 2.600,- bruto per maand