Technisch Specialist Bedrijfsauto's

Jij helpt ze weer de weg op!

Technisch Specialist Bedrijfsauto’s

De term bedrijfsauto’s is breed. Jij gaat dan ook niet alleen werken aan bestelbusjes, maar ook aan vrachtwagens. Als specialist geef jij niet op als de problemen lastig worden. Leer hoe je iedereen weer de weg op krijgt!

Opleiding

De opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s doe je vaak als vervolg op een eerdere mbo-opleiding. Bijvoorbeeld autotechnicus of monteur. Je hebt dus misschien al wat ervaring met studeren. Maar dat hoeft niet per se. Weet je al veel van auto’s en wil je graag meteen een specialistische opleiding volgen? Geen probleem! Op deze opleiding leer je alles over bedrijfsauto’s, zoals busjes en vrachtwagens. Bedrijfsauto’s worden steeds complexer, met elektronische besturingssystemen en software. Jij leert hoe je vlot de diagnose stelt met geavanceerde meetapparatuur. Ouderwets sleutelen komt natuurlijk ook aan bod, want onder de motorkap van een vrachtwagen ziet het er toch iets anders uit dan bij een gewone auto. Tijdens praktijklessen leer je over de verschillende problemen die bij een bedrijfsauto voor kunnen komen. Daarbij zoek je zelfstandig naar oplossingen en krijg je hulp van de docent.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Op de locatie in Nuth werken we samen met Auto Technisch Trainings Centrum (ATTC).

Ik schrijf me in! Bezoek de infodag

Vereiste vooropleiding

 • Diploma MBO niveau 3 Eerste Bedrijfsautotechnicus

 • Diploma MBO niveau 3 Mobiele Werktuigen

De formele duur van de opleiding is 4 jaar. Wij bieden deze bbl-opleiding alleen aan als vervolg op niveau 3 Eerste Bedrijfsautotechnicus of niveau 3 Mobiele Werktuigen. Met een van deze vooropleidingen kun je deze opleiding afronden in 2 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Nuth - Thermiekstraat 4a
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2022-2023:

Cursusgeld BBL

 • 258,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 624,-- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €300,-. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar.

Over jou

Communicatief sterk
Communicatief sterk
Fijne motoriek
Fijne motoriek
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Als technisch specialist bedrijfsauto’s kan jij verschillende kanten op. Je kiest zelf waar je specialisatie ligt. Zo kan je aan de slag bij truckdealers, verkoper van bedrijfsauto’s of transportbedrijven. Jou schakelen ze in voor problemen waar een gewone monteur niet kan oplossen. Als specialist ga jij door tot jij de moeilijkste problemen hebt opgelost. Natuurlijk kan je altijd een collega vragen om te helpen. Omdat de klant zo snel mogelijk weer mobiel wil zijn, werk je soms ook door in de avond of het weekend. Dat hoort allemaal bij de service die je van een specialist mag verwachten. Jij overlegt met chauffeurs, specialisten en leveranciers en bent altijd beleefd en klantvriendelijk.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 1.900,- en € 2.400,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Ben je 16 of 17 jaar dan betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2021-2022:

  cursusgeld bbl

  • 253,-- per jaar voor niveau 1 en 2
  • 612,-- per jaar voor niveau 3 en 4

  Lesgeld bol

  • €1.216,--

  Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

  Daarnaast maak je extra kosten voor leermiddelen en excursies. Deze kosten staan vermeld op de opleidingspagina's op deze website.

  Voor schooljaar 2022-2023 betaal je:

  cursusgeld bbl

  • 258,-- per jaar voor niveau 1 en 2
  • 624,-- per jaar voor niveau 3 en 4

  Lesgeld bol

  • €1.239,--
 • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een BOL opleiding gaan volgen, maar de financiële situatie van jouw ouders/verzorgers is zodanig dat jij daardoor niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Wij werken samen met Stichting Leergeld en kijken wat we voor je kunnen betekenen.
  • Je volgt reeds een BOL opleiding maar loopt als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging op en je hebt geen recht (meer) op een basisbeurs. Niet leeftijdsgebonden.  
  • Je zet je bestuurlijk of maatschappelijk in, in het belang van Gilde Opleidingen of het onderwijs. In die tijd heb je wellicht minder tijd voor je bijbaan en kun je via het Studentenfonds financiële ondersteuning krijgen. Niet leeftijdsgebonden en zowel BOL als BBL.

  Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

  Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

  In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.

   

 • Wij kunnen de factuur naar het bedrijf sturen. Vul hiervoor een betalingsverklaring in. Deze wordt standaard meegeleverd met de praktijkovereenkomst. Zorg wel dat deze vóór de start van de opleiding is ingevuld, ondertekend én opgestuurd naar debiteuren@rocgilde.nl.

 • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.